Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden. Artikel 3.5 van de Wet open overheid schrijft voor dat een bestuursorgaan in de jaarlijkse begroting aandacht besteedt aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Wet open overheid (Woo) en in de jaarlijkse verantwoording verslag doet van de uitvoering ervan (de openbaarheidsparagraaf). Het doel van de Woo is het bevorderen van een open overheid, die zorg draagt voor een adequate en toegankelijke informatievoorziening op basis van een ordentelijke informatiehuishouding.
Actieve openbaarmaking
De Wet open overheid (Woo) verplicht gemeenten tot actieve openbaarmaking. Artikel 3.3, dat betrekking heeft op de verplichte actieve openbaarmaking van elf informatiecategorieën, zal de komende jaren gefaseerd worden ingevoerd. Ter voorbereiding hierop worden de elf informatiecategorieën verder uitgewerkt en wordt de definitie concreet gemaakt. Indien nodig wordt ook de wijze van openbaarmaking van een categorie nader gespecificeerd. Vanaf 1 november 2024 zijn gemeenten verplicht om de eerste vier informatiecategorieën van de Woo openbaar te maken. In 2025 zetten we de voorbereidingen voort om ook de overige categorieën openbaar te maken. Bovendien staat het ons vrij om al meer documenten actief openbaar te maken.
Passieve openbaarmaking
Bij passieve openbaarmaking gaat het om openbaarmaking op verzoek. Als iemand specifieke informatie wil opvragen, kan diegene een Woo-verzoek indienen bij de gemeente. De gemeente moet dan binnen de gestelde termijn beslissen of de informatie openbaar gemaakt kan worden. Slechts in uitzonderingsgevallen kan een bijzonder belang het algemene belang bij openbaarmaking voor gaan. In 2025 zetten we onze inspanningen voort om de vindbaarheid en toegankelijkheid van onze informatiehuishouding te verbeteren, zodat Woo-verzoeken sneller kunnen worden afgehandeld en de informatie begrijpelijk is voor de aanvrager.
Verbetering informatiehuishouding
Een van de uitgangspunten van de Woo is dat de informatiehuishouding op orde is. Door het informatiebeheer duurzaam en toegankelijk in te richten, bereiden we de organisatie voor op de toekomst.