Nieuwe burgemeester
In juli 2024 is afscheid genomen van burgemeester Van Lente. Gedurende de zomerperiode is aan inwoners gevraagd welke wensen zij hebben voor een nieuwe burgemeester van Dalfsen. Op 30 september 2024 is in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel de profielschets vastgesteld, waarin de input van onze inwoners is verwerkt. We verwachten in het voorjaar van 2025 een nieuwe burgemeester te kunnen installeren. In de tussentijd neemt burgemeester Jager de waarneming voor zijn rekening.
Ontwikkeling van bestuur en organisatie
In de vorige raadsperiode zijn een visiedocument en een plan van aanpak vastgesteld voor de doorontwikkeling van het gemeentebestuur in Dalfsen. Inwonerbetrokkenheid (zie ook hierna) en versterking van de debatcultuur zijn daarin belangrijke ambities. Raad en college in nieuwe samenstelling hebben het traject Goed Goan sindsdien vormgegeven en sinds 1 januari 2024 vergaderen we op een nieuwe manier. We steken minder tijd in beeldvorming in de vergadering en geven meer ruimte voor inbreng van inwoners en voor onderling debat. Daarmee hopen we de aansluiting te houden (en te verstevigen) met de samenleving. Veranderen doen we zoals we dat in Dalfsen gewend zijn: door onszelf te blijven en stapsgewijs te leren van onze ervaringen. Dat betekent ook dat we de opgedane ervaringen nog in 2024 evalueren en waar nodig onze werkwijzen bijstellen in 2025.
De organisatie is in 2023 en 2024 doorontwikkeld. In 2025 gaan we verder met dit proces. Dit uit zich in het komen tot een nieuw kantoorconcept voor het gemeentehuis. Verder worden in de organisatie stappen gemaakt als het gaat om procesmatig en projectmatig werken.
Inwonerbetrokkenheid: sterk in verbinding met inwoners en inwoners onderling
Vanuit de bestuurlijke vernieuwing in 'Goed Goan’ werken we gericht aan het vergroten van inwonerbetrokkenheid. Leefbaarheid in onze dorpen en kernen is belangrijk. We willen dat inwoners goed kunnen leven in onze gemeente. We vinden het belangrijk om te weten wat inwoners van ons verwachten, daarom willen we benaderbaar en toegankelijk zijn. We betrekken inwoners actief bij onze vraagstukken. Om dit samenspel soepel te laten verlopen, willen we met elkaar in gesprek komen, zijn en blijven.
Het inwonerbetrokkenheidsbeleid 'Met Elkaar' biedt handvatten voor hoe we hier met elkaar mee aan de slag gaan. We focussen ons op het samenspel tussen inwoners, organisaties, ondernemers en andere belangrijke stakeholders. We geven inwoners een stem en stimuleren inwonersinitiatieven aangezien er veel goede ideeën leven. De gebiedswethouders, gebiedsverbinders en ruimtecoaches spelen daarin een belangrijke rol. We leren van de ervaringen die we hebben opgedaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pilot gebiedsverbinders, die halverwege 2024 is geëvalueerd. Omdat we als gemeentelijk bestuur samen aan de lat staan voor het vergroten van inwonerbetrokkenheid, nemen we uw Raad uiteraard mee in de vervolgstappen die we zetten.
We redeneren vanuit de maatschappelijke opgaven in het gebied, zorgen voor meer maatwerk, meer samenwerking en zijn laagdrempelig voor de inwoners. Zo verbeteren we de samenwerking met onze inwoners, ondernemers en partners. We zetten in op het integraal oppakken van (gemeentelijke) vraagstukken, waarbij de nadrukkelijk onze inwoners betrekken. Hierbij zetten we onder andere onze gebiedsverbinders in. Daarnaast helpen we inwoners bij initiatieven die zij hebben om de leefbaarheid te verhogen in de gemeente. Steeds vaker ontwikkelen we samen met onze inwoners en ondernemers beleid. Ook stimuleren we betrokkenheid bij projecten. In de uitvoering van beleid en projecten kiezen we bewust welke vormen van interactie en participatie daarbij passen, en zijn we duidelijk en helder in onze communicatie. Goed participeren is een expertise, vraagt om inzicht, kennis en kunde om zo op passende wijze bij diverse vraagstukken de juiste brug te kunnen slaan. Een juiste aanpak is van groot belang. We bouwen de basis die is gelegd verder uit en ontwikkelen ons op het gebied van inwonersparticipatie. Hierbij passen we maatwerk toe en bekijken we per opgave hoe we participatie zo optimaal kunnen inrichten.
Toegankelijk, herkenbaar en begrijpelijk communiceren
Een communicatieve organisatie is een organisatie waar medewerkers in verschillende omstandigheden klantgericht en omgevingsbewust zijn en verbinding maken met stakeholders om zo hun wensen en behoeften centraal zetten. Het college uitvoeringsprogramma benoemt het belang van de inwoner centraal. Als gemeente blijven we toegankelijk en begrijpelijk communiceren naar en met inwoners. Daarom zetten we in op begrijpelijke taal (B1 niveau) De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. We onderzoeken de komende tijd hoe we technologie zoals AI kunnen inzetten om onze communicatie duidelijk en begrijpelijk te maken. Zodra hier meer duidelijkheid over is, volgt een memo aan de gemeenteraad. Naast teksten hebben we ook aandacht voor het gebruik van beelden. Ook een duidelijke huisstijl, lettertype en kleurgebruik zorgen ervoor dat onze communicatie goed te begrijpen is. Onze dienstverlening wordt steeds verder gedigitaliseerd, dat vraagt om een doorontwikkeling van de huisstijl. Essentieel is dat de boodschap toegankelijk is en voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld.
Strategische samenwerking: sterk in verbinding met de regio
De opgaven waar het openbaar bestuur voor staat houden zich niet aan de bestuurlijke grenzen. Daarom wordt steeds vaker in ‘de regio’ aan oplossingen gewerkt. Regionale samenwerking kan schaalvoordelen bieden en zorgen voor meer expertise en meer lobbykracht richting Den Haag en Brussel. We positioneren Dalfsen met onze focus op fijn samen leven, samen wonen en samen werken in een groene leefomgeving door de kwaliteiten van Dalfsen te koesteren en te benutten. Hierbij maken we keuzes in wat voor Dalfsen meerwaarde heeft en waar voor ons kansen liggen om lokale opgaven in regionaal verband op te pakken. Op dit moment bevinden we ons in een fase waarbij we financiering zoeken om de projectideeën tot uitvoer te brengen, waarbij we onder andere een subsidieaanvraag indienen bij de Regio Deal Regio Zwolle 2024-2028. Najaar 2024 ontvangt de raad hiervoor een voorstel.
Hybride werken
Met de komst van het hybride (plaats- en tijdonafhankelijk) werken en de ontwikkelingen rondom participeren, interactie met inwoners en de gedachte: “Daar werken waar het werk is”, merken we ook dat de eisen aan de functionaliteiten van het gemeentehuis veranderen. We willen een hedendaags, meer open, kantoor- en inrichtingsconcept zodat het gebouw en haar functie en uitstraling als ‘huis van de gemeente’ beter benut wordt. Dit proces is nog in volle gang. Hierover zijn afspraken gemaakt met de binnenhuisarchitect en is een projectgroep ingericht om gedachten uit te werken in een concreet voorstel. Met de feedback vanuit de organisatie is de verwachting dat eind 2024/begin 2025 een definitieve opzet voor de herinrichting van het gemeentehuis wordt opgeleverd.
Snel veranderende informatiesamenleving
De digitale transformatie heeft in de jaren 2023 en 2024 een versnelling doorgemaakt dankzij technologische ontwikkelingen, waaronder artificial intelligence (AI). Bovendien borgen een toenemend aantal nationale en Europese wet- en regelgeving onze (digitale) rechten en veiligheid in een snel ontwikkelende informatiesamenleving. Om de kansen te benutten en de risico’s te beheersen, zetten we in 2025 de verkenning en implementatie voort van (nieuwe) technologieën (zoals AI), datagedreven werken, digitale vaardigheden en wetgeving, zoals de Wet digitale overheid en de Wet open overheid. De toepassing van AI en Data Governance wordt in 2025 in samenwerking met SSC ONS verder uitgewerkt en bewezen toepassingen worden geïmplementeerd gericht op een betere dienstverlening en efficiëntere bedrijfsvoering.
Optimalisatie Planning & Control cyclus
In 2023 zijn we gestart met de optimalisatie van de P&C cyclus. Dit is een continu proces, ook in de komende jaren. De complexiteit en de onvoorspelbaarheid van de omgeving vraagt ook om wendbaarheid in uitvoering. Concreet betekent dit een beweging van verantwoorden naar sturen. Zero based begroten, digitaliseren en monitoring zijn hier een onderdeel van.
Arbeidsmarktontwikkelingen
Dalfsen heeft nog steeds te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Het is helaas nog steeds niet mogelijk om in alle gevallen vrijgevallen functies op korte termijn in te kunnen vullen.
Daarom is besloten tot een aantrekken van een eigen recruiter voor de gemeente Dalfsen en het budget voor werving en selectie te verhogen.