Algemene baten en lasten
Dit beleidsveld bevat de treasury activiteiten, het begrotingssaldo en de stelposten voor onvoorzien. Op dit onderdeel zijn geen specifieke doelen geformuleerd.
Algemene uitkering
Dit beleidsveld bevat de uitkeringen uit het gemeentefonds. Het betreft de grootste inkomstenpost voor de gemeente. Op dit onderdeel zijn geen specifieke doelen geformuleerd.
Belastingen en heffingen
We streven naar zo laag mogelijke lasten voor onze inwoners en bedrijven. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de paragraaf lokale heffingen.
.
Bestuur
Wat te bereiken? | - We zetten in op het verbeteren van inwonerbetrokkenheid: we betrekken inwoners, ondernemers en organisaties bij projecten en processen van de gemeente en moedigen initiatieven vanuit de samenleving aan. Hierbij streven we naar:
- Het versterken van het samenspel met onze inwoners, waarbij de focus op open/laagdrempelig en duidelijkheid ligt. We toetsen inwonersinitiatieven op maatschappelijke waarde, haalbaarheid en inpasbaarheid;
- Het betrekken van onze inwoners, waar het kan, bij onze maatschappelijke vraagstukken en het proces om te komen tot beleid of uitvoering van projecten.
- Een zodanige doorontwikkeling van de bestuurscultuur en de versterking van het bestuurlijk samenspel dat een efficiënte en effectieve werkwijze:
- kan bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de besluitvorming;
- ruimte kan bieden aan het onderling debat;
- ruimte kan bieden aan de inbreng van bewoners, ondernemers en instellingen.
- Het bieden van passende ondersteuning van de gemeenteraad door middel van:
- Een rekenkamer met een duidelijk onderzoeksprogramma;
- Een griffie die qua takenpakket en formatie is afgestemd op de bestuurlijke ambities van de gemeenteraad.
|
---|
Wat gaan we er voor doen? | - In 2024 wordt het project Goed Goan geëvalueerd en afgerond met de implementatie van het nieuwe vergadermodel inclusief meer ruimte voor inbreng van inwoners.
- De (nieuwe externe) Rekenkamer voert een onderzoek uit conform het vastgestelde onderzoeksprogramma.
- We geven duiding aan de toekomst van het gebiedsgericht werken en de rol van de gebiedsverbinders na de pilot die eindigt in 2025.
- We evalueren en leren van onze participatietrajecten waarbij het inwonerbetrokkenheid-beleid leidend is.
- We blijven ons ontwikkelen op het gebied van inwonersparticipatie door op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en methodes
|
---|
Hoe meten we dat? | - Voor dit onderwerp zijn geen indicatoren geformuleerd.
|
---|
Strategische samenwerking
Wat te bereiken? | - We werken strategisch samen en zoeken dat op, zodat we sterk in verbinding staan in en buiten de regio. Dit doen wij met medeoverheden, buurgemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij complexe vraagstukken en regionale opgaven. Daarbij zetten we in op:
- Het bevorderen van een werkwijze waarbij iedereen alert is op nieuwe samenwerkingsmogelijkheden;
- Het in stand houden en intensiveren van succesvolle huidige samenwerkingsvormen waar dat wenselijk is.
- Op gebied van bedrijfsvoering werken we samen om effectief en kostenefficiënt te opereren. Het accountmanagement is hiertoe adequaat georganiseerd en wordt samen met de lopende samenwerking geëvalueerd.
|
---|
Wat gaan we er voor doen? | - Samenwerken in de regio: Regio Zwolle (samenwerkingsverband van 22 gemeenten, 4 provincies, ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties):
- In 2025 borgen we de aansluiting binnen de regionale samenwerken, waarbinnen we (pro) actief samenwerken aan de regionale opgaven op gebied van economie & arbeidsmarkt en de ruimtelijke opgaven. Daarbij benutten we de mogelijkheden die de nieuwe Regio Deal biedt, om samen met partners lokale en regionale opgaven op te pakken.
- Samenwerken buiten de regio: P10 en VNG:
- Binnen de P10, het samenwerkingsverband van middelgrote plattelandsgemeentes, werken we samen aan complexe vraagstukken in het landelijk gebied. Daarnaast benutten we de P10 om ambities en uitdagingen van het platteland onder de aandacht te brengen van de landelijke en Europese politiek. Speerpunten daarbij zijn een leefbaar, duurzaam en sociaal economisch platteland.
- Naast de P10 brengen we ook voor de VNG in kaart wat we kunnen inbrengen en wat onze lobbydossiers moeten zijn.
- Bedrijfsvoering:
- Op het gebied van bedrijfsvoering werken we samen met andere partners in het Shared Service Centrum Ons. Belangrijke issues die doorlopend en ook in 2025 aandacht vragen zijn security, toenemende digitalisering, gebruik AI, doorontwikkeling van de dienstverlening (o.a. op gebied van HR en inkoop & contractmanagement).
|
---|
Hoe meten we dat? | - Voor dit onderwerpen zijn geen indicatoren geformuleerd.
|
---|