Het informatiemanagement team vertaalt informatiebehoeften van verschillende werk- en bedrijfsprocessen (vraag) naar een effectieve informatievoorziening (aanbod). Hieronder worden de belangrijkste ontwikkelingen in 2025 besproken:
Regie op onze informatievoorziening
Vanwege de snel veranderende informatiesamenleving, maatschappelijke opgaven, ambities en een toenemend aantal nationale en Europese wet- en regelgeving op het gebied van informatievoorziening is er een noodzaak en behoefte dat het team informatiemanagement een proactieve, adviserende en ondersteunende rol oppakt. In 2025 zetten we stappen om deze rol verder vorm te geven en de regie over onze informatievoorziening te versterken. Hierin streven we ernaar om, in overeenstemming met de nieuwe VNG Digitale Agenda Gemeenten 2028 en in samenwerking met het Shared Service Centre ONS (SSC ONS):
- Mogelijkheden te scheppen door de basis binnen onze informatievoorziening en -beheer op orde te brengen, en deze volgens de common ground visie eenvoudiger, flexibeler en slimmer in te richten.
- Kansen te benutten zoals artificial intelligence (AI) en datagedreven werken, gericht op een efficiëntere bedrijfsvoering en verbeterde besluitvorming en (digitale) dienstverlening.
- Te normeren & democratiseren door gezamenlijk kaders vast te stellen voor het gebruik van (nieuwe) technologieën, gebaseerd op onze waarden en relevante wet- en regelgeving, zoals de Wet Open Overheid, Wet Digitale Overheid en de Europese AI Act.
Een operationele uitwerking hiervan in 2025 is de digitalisering van het brievenproces. Hierdoor zullen de taken van informatiebeheer deels verschuiven van uitvoerend naar toezichthoudend. Een ontwikkeling die bijdraagt aan een versterkte regie over onze informatiehuishouding.
Aanbesteding zaaksysteem
Medio augustus 2024 wordt de start gemaakt met de aanbesteding voor een nieuw zaaksysteem, die in 2025 wordt geïmplementeerd. De wens is om dit in gezamenlijkheid te doen met een aantal SSC ONS partners. Een optie is om ook het beheer gezamenlijk op te pakken.
Collectie Overijssel
Momenteel is een deel van het analoge archief in beheer bij Collectie Overijssel te Zwolle. De wens vanuit Gemeente Dalfsen is om de dienstverleningsovereenkomst om te zetten naar toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling van Collectie Overijssel, onder andere vanwege de nieuwe Archiefwet 2025.
Kwaliteit (geo)basisregistraties
Door de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de gefaseerde inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn er verschillende processen die aangepast zijn. Ook komend jaar moeten we weer anticiperen op meerdere wijzigingen en blijven evalueren of de huidige processen nog aansluiten op de werkelijkheid. De vraag blijft of het huidige beeldmateriaal voldoende is, om de basisregistraties (Basisregistratie Adressen en Gebouwen; Basisregistratie Grootschalige Topografie) op een voldoende hoog niveau te houden. Daarnaast kijken we ook naar mogelijke nieuwe investeringen in de software om het werk efficiënter uit te voeren.
Omgevingsplangeometrie
De uitwerking van de nieuwe werkzaamheden ten behoeve van het Omgevingsplan is in 2024 nog niet afgerond. De komende jaren wordt de nieuwe werkwijze verder doorontwikkeld om de Omgevingsplan-geometrie te produceren, te bewerken en te beheren. De landelijke ontwikkelingen en standaarden worden op de voet gevolgd en we anticiperen waar nodig.